blog images

SLAGALICA MOG ŽIVOTA

  • 08.05.2020.

Učenički rad osvojio je 2. mjesto na natječaju „Matičina nagrada 2019.“

 

SLAGALICA MOG ŽIVOTA

 

Novi dan se rađa. Nakon beskrajno duge zimske noći, budim se ispunjen optimizmom i velikim iščekivanjima da danas moram učiniti nešto doista veliko. Za to vrijeme, zlaćani gospodar neba probija se kroz guste i teške oblake kroz zamagljen prozor, milujući svojim tracima promrzle mi dlanove. Divim se suncu, koje pronalazi svoje staze kroz šumu oblaka i uspijeva ih pobijediti. Poželim biti poput njega: boriti se sa svim životnim nedaćama, ne osvrtati se na zlobna govorkanja i zračiti pozitivne vibracije na sve oko sebe. Time započinjem tek mali dio slagalice mog života.

 

Kako prolaze minute i sati, blještavi nebeski osvajač nastavlja zlatiti svoje pute ka zalazu. Rijetko nalazim vremena promatrati njegovu čarobnu putanju punu sjaja, zato što me moje mladenačke misli odnesu tko zna gdje... Na pragu odrastanja postupno uviđam da, i ovakav mali i neznatan usred svemira, imam svrhu svojeg postojanja. Dokle god postoje ljudi koji me vole, za njih valja živjeti jer s njima sve dobija smisao. Svakim danom život je sve kraći, stoga čvrsto odlučujem uživati u njemu, iskoristiti sve prilike koje mi se pruže da ne bih jednom požalio za čime. Naučio sam cijeniti svaku sekundu i uživati u svakom trenutku, jer od trenutaka se sastoji mozaik zvan život.

 

Život nije samo ono što se događa oko mene, nego još i više ono što se zbiva u meni i mom srcu. Na meni je hoću li sve promatrati iz prikrajka i uzimati stvari zdravo za gotovo, ili ću sam preuzeti stvar u svoje ruke te postati kovač svoje sreće. Sunce poziva na počinak, a ja poželim samo jedno: da mi novo jutro donese vedar pogled na svijet, pregršt osmijeha i kolaž zadovoljnih, dragih lica.

 

Teo Tole, IX.b

Osnovna škola Biograci

osmrtnic livno osmrtnice smrtovnice